Dezert je pôžitok
Skvelá jazda pre mašktrníkov! Naše dezerty sú vždy čerstvé a ich ponuka je ohromujúca. Od domácej ťahanej štrúdle, cez tortu so 60 % čokolády, až po špaldový ovocný koláč pre tých, ktorí chcú maškrtiť zdravo. Alebo máte chuť na niečo zmrzlinové, ovocné, nanukové, klasické, s toffifee, či na veľký hit mini profiterolky? Príďte, určite si vyberiete!

Sladkosti a cukrovinky tu boli vždy. Výrobcami cukroviniek boli už starí Egypťania, dokazujú to hieroglyfické nápisy staré 4000 rokov. V tom čase ešte nebol známy cukor v podobe, akú poznáme dnes, takže sladidlom bol med. Z medu a sekaného ovocia robili cesto a z neho pripravovali koláče. Zručnými výrobcami koláčov boli aj Gréci a Rimania.   

Významným medzníkom v dejinách výroby cukroviniek a pečenia koláčov bol začiatok nášho letopočtu, kedy sa začal vyrábať v Indii cukor v kryštálovej forme z cukrovej trstiny. Okolo roku 500 sa dostal v tejto podobe do Perzie a Arábie, kde povýšili výrobu cukroviniek na majstrovské dielo.

V čase križiackych vojen sa dostali tieto sladkosti do Európy, boli však veľkým luxusom a mohli si ich dovoliť len tí najbohatší. K rozvoju cukrárstva došlo v Európe až v 19. storočí a odvtedy si môžu sladkosti, koláče a torty užívať všetci.