Čaj je kultúra
Keď sa čas na chvíľu zastaví, myseľ sa upokojí a do duše vám vstúpi nekonečný pokoj, vždy je pri tom šálka kvalitného čaju. Nazbierajte energiu, posilnite sa pred ďalšími zážitkami, ktoré na vás čakajú, oddýchnite si v atmosfére, ktorú dokáže vykúzliť iba lahodný čaj z tých najkvalitnejších čajových lístkov. Nové objavy skvelých čajových chutí na vás čakajú v kaviarňach Café Dias.

Do 3.storočia sa čaj pripravoval ako liek alebo tonikum z čerstvo nazbieraných zelených lístkov divokého čajovníka. Od 4. storočia sa začal pestovať vo veľkom, čo však neznížilo jeho kvalitu. Tie najkvalitnejšie čaje sú zbierané ručne v čase, kedy sa začínajú rozvíjať mladé lístky čajovníka. Najcennejší lístok je na vrchole výhonku, kvalitu zaručia aj v poradí druhý, nanajvýš  tretí lístok, v ktorých je koncentrovaná vôňa a životná energia čajovníka. Mechanizovaný zber je podstatne rýchlejší a časovo menej náročný, nie je však taký kvalitný ako ručný zber a používa sa väčšinou len v Japonsku a v Rusku. Prvý zber čajových lístkov je od marca do mája. Čaje z tohto obdobia sa vyznačujú jemnou chuťou, čo je spôsobené mladosťou lístkov. Najkvalitnejšie čajové lístky pochádzajú z druhého zberu od konca mája do polovice júna. Vtedy je chuť čaju sýta a vyvážená.
Pozbierané lístky sa nechajú zvädnúť, čím získajú vláčnosť a sú tak pripravené na rolovanie. Počas rolovania sa rozdrvia listové bunky, z nich sa vylučuje šťava a začínajú prebiehať zložité chemické reakcie, ktoré ovplyvňujú výzor čaju, jeho chuť a trvanlivosť. Pri výrobe kvalitného čaju je kľúčová oxidácia, biochemická reakcia, počas ktorej enzýmy uvoľnené z buniek spôsobujú oxidáciu polyfenolov vzdušným kyslíkom. Po oxidácii je čaj čo najrýchlejšie usušený horúcim vzduchom, obsah vody v lístkoch nesmie byť vyšší ako 3 %.

Výroba čaju je umenie, jeho pitie kultúrou, ktorej tradícia pretrváva stáročia.  Nadýchnite sa skvelých vôní a užite si chuť tých najkvalitnejších čajov v Café Dias.